diumenge, 24 de novembre del 2013

La llengua oral formal

El model eficaç de comunicació respon a les característiques de la llengua oral formal: planificada, de tema específic, monologada, formal i informativa.
El terme "llengua oral formal" representa un punt intermedi entre el llenguatge oral i l'escrit.

Quins són els trets característics de la llengua oral formal?

Primer de tot dir que no és de caràcter universal, ja que és una cosa que s'ha d'aprendre, i a més, hauria de ser d'aprenentatge escolar. A més, els sons es produeixen en aquell mateix moment, per tant, dura poc i el canal és la veu. Una característica també molt important és que permet la interlocució ja que emisor i receptor comparteixen el mateix espai físic.

En quant als trets textuals, no hi ha col·loquialismes, i segueix unes convencions socials marcades per la situació amb un petit grau d'espontaneitat. Normalment, és un text monologat, és a dir, que hi ha un sol locutor i més d'un oient. A més, la idea a transmetre es va repetint al llarg del discurs, i hi ha sovint suports visuals que acompanyen el discurs.

Per últim, pel que fa als trets lingüístics, els trets suprasegmentals tenen un paper fonamental.Aquests són els que tenen a veure amb la captació d'atenció del públic. L'atenció del públic al inici del discurs és del 100%, durant el discurs, l'atenció varia segons la maestria de l'orador, i al final del discurs, l'atenció torna a ser del 90-100%.
També s'han de tenir en compte les interrogacions, els element díctics (pronoms que canvien segons l'espai), les exclamacions, l'ús de la varietat estàndard i la correcció normativa.

Personalment, crec que s'han de tenir molt en compte totes aquestes característiques, ja que d'elles depen que el teu discurs surti com t'havies planejat. Si segueixes tots aquests passos i fas el que s'indica, el més segur és que la presentació surti bé, però si no penses en aquests punts pot ser que el públic no entengui el que estàs dient, o no t'entengui, o simplement no estigui motivat a escoltar-te.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada