dissabte, 9 de novembre del 2013

Wikis a l'educació

Les wikis són aplicacions a les quals qualsevol pot accedir i permet als usuaris afegir informació i modificar la ja existent. Les wikis van començar al 1995 quan Ward Cunninghan buscava una aplicació on tothom pogués editar pàgines web. Un exemple de wiki seria Wikipèdia, ja que s'ha convertit en una enciclopèdia escrita per molts voluntaris d'Internet. Un wiki és molt flexible ja que no té una estructura predeterminada a la que els usuaris s'hagin d'adaptar. Això també té la seva part negativa ja que sense cap norma pot esdevenir un caos ràpidament.

Els wikis mai es donen per acabats, ja que sempre es pot anar afegint informació o modificant-la i es pot contribuir deixant aspectes oerts i sense acabar.

En quant a l'educació, les wikis no s'utilitzen tant com altres aplicacions, però tot i això, cada cop tenen un paper més important. Els usos típics de les wikis a les escoles són:
- espai de comunicació de la classe
- espai de col·laboració sobre un tema
- espai per a presentar i realitzar treballs
- arxiu de textos en procés de realització
- manual de la classe
- espai per a projectes en grup

Les wikis no només serveixen per a obtenir un millor domini de les eines i noves tecnologies, sinó que són una nova forma de coneixement anomenada "crítica, col·laborativa i creativa". A més, a l'escola no només s'aprenen els continguts de l'assignatura, sinó que també s'apren a tractar la informació, sintetitzar-la, classificar-la...

Nosaltres a classe hem posat aquest tema en pràctica i hem creat un wiki a wikispaces en el qual haviem de escriure un conte (inventat o no inventat). Aquest és el que vam fer amb el meu grup:
http://elefantelmer.wikispaces.com/Conte+l%27elefant+Elmer

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada