dimecres, 18 de desembre del 2013

Decàleg: com parlar bé en públic

A continuació, mostraré un decàleg sobre com parlar bé en públic fet a la classe de COED, a partir de la lectura del llibre Com parlar bé en públic. Aquest decàleg el vam fer entre tots a la classe a partir del decàleg que hi ha al llibre.

1. Cal acceptar els nervis i saber controlar-los. Podem controlar els nervis a partir del control de la respiració...
2. Preparar-se el guió de forma estructurada (idees principals i secundaries). S'ha de tenir en compte que l'atenció del públic va variant al llarg del discurs: Al principi és del 100%, al llarg del discurs va canviant depenent de l'orador, i al final torna a ser del 90/100%.
3. Domini de la llengua: correcció lingüística.
4. Discurs clar, concís i breu.
5. Tenir clar l'objectiu del discurs, convèncer i persuadir.
6. Mantenir contacte visual amb el públic. Acció- reacció.
7. Llenguatge corporal: gesticulació.
8. La veu: instrument per a comunicar-nos. És un tret d'identitat. És el vehicle a través del qual jo em comunico.
- És un referent per als infants.
- Vocalització, velocitat i volum.
- La posició del cos canvia la veu.
- Actitud: la veu denota l'estat d'ànim.
9. Estructura del discurs: Digues de què parlaràs, parla'n i digues de què has parlat. Anar repetint la idea al llarg del discurs però utilitzant diferents paraules cada vegada per a que no sigui molt repetitiu i aburrit.
10. Per a deixar del tot clar el missatge, fer ús d'anècdotes, acudits o comparacions.

Considero que és important tenir sempre present aquest decàleg a l'hora de parlar, ja que és un breu resum de tot el que s'ha de tenir en compte a l'hora d'elaborar un discurs per a que aquest compleixi el seu objectiu (ja sigui convèncer o informar). Crec que no hi ha punts més importants que altres, ja que tots aporten alguna cosa al discurs, i si hi manca, aquest ja no té el mateix efecte.

Com ja he dit, aquest és el decàleg que vam crear nosaltres a classe, però tota aquesta informació es pot trobar de forma ampliada al llibre Com parlar bé en públic.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada