dijous, 31 d’octubre del 2013

Usos del power point i els vídeos

El power point és una eina amb la qual es poden fer presentacions de diversos tipus.

A l'escola, el power point és una eina molt utilitzada per els professors, ja que es pot fer servir per a interactuar amb els alumnes, o simplement per a explicar algun tema.

Hi ha dues maneres de fer un power point, la tradicional i la creativa, però sempre tenen la mateixa estructura: diapositives on es poden col·locar objectes que formen una presentació.
El mateix passa amb els vídeos, aquests poden ser vídeo-lliçons o motivadors. Els de lliçons expliquen una sèrie de continguta, i són fets per treballar-los individualment. Pel que fa als vídeos motivadors, aquests són els que transmeten emocions i els que intenten convèncer al públic d'alguna cosa. Un exemple d'aquests últims serien els anuncis de televisió.

Molta gent pensa que en un power point hi ha d'haver poca lletra i sobretot hi ha d'haver imatges, però això depen del objectiu del power point. Depenent del seu objectiu aquest podrà tenir més o menys text. Per exemple, si el que vols és que els alumnes llegeixin un text que t'ha semblat interessant, pots posar-lo encara que sigui llarg, en canvi, si el que vols és tenir un suport gràfic a l'hora d'explicar un tema, hauria de tenir menys lletra i ser més esquemàtic.

dijous, 24 d’octubre del 2013

La descripció

La descripció és un mode d'organització del discurs que representa lingüísticament persones, objectes, paisatges... Aquesta descripció pot ser objectiva (en aquesta manera de descriure l'autor es limita a descriure el que tothom pot veure) o subjectiva (l'autor descriu el que l'objecte li suggereix).
Per a fer una descripció objectiva s'han de seguir tres passos: el primer és establir el tema, és a dir, presentar a l'objecte descrit, el segon és la caracterització que consisteix a descriure les parts de l'objecte de manera individual, i el tercer pas és la relació de l'objecte amb el món exterior. Aquest últim pas es pot fer a partir de comparacions o metàfores.

Una activitat que vam fer a classe de COED va ser fer una fotografia a un company a partir de la qual es  pogues veure reflexada la seva manera de ser, és a dir, la imatge havia de ser una descripció de la persona. A més, haviem de posar un peu de foto per a complementar la imatge, i també haviem de fer una descripció escrita.
 Un cop tots vam tenir les nostres imatges,  vam fer una exposició dels nostres treballs a la classe. Vam poder veure diferents tipus de fotografies: un primer pla de la persona, la persona en un entorn en el qual s'hi sentia identificada, la persona acompanyada de diversos complements, imatges en blanc i negre, en colors vius, etc.

En la meva opinió, fer una descripció no és gens fàcil, ja que has de saber estructurar molt bé la informació de manera que quan algú llegeixi la teva descripció es pugui fer una idea de com és l'obcecte descrit. Per aquest mateix motiu crec que una descripció ha de ser molt precisa a l'hora de descriure a l'objecte i les seves parts, perqué al mínim detall que sigui una mica contradictori amb la resta, la gent que la llegeixi es pot fer una idea equibocada de com és l'objecte.


diumenge, 20 d’octubre del 2013

Què entenem per competència comunicativa?

La competència comunicativa és allò que un necessita (quan està parlant) per a comunicar-se de manera eficaç, és a dir, aconseguint l'objectiu proposat, en una determinada situació comunicativa.

La competència comunicativa té quatre components: la competència lingüística/ gramatical, la sociolingüística, la discursiva i la estratègica.

La primera, fa referència al domini del codi lingüístic tant oral com escrit.
La segona, a les regles socioculturals d'ús. És a dir, depenent de la persona amb qui parles o de l'entorn, parlaràs d'una manera o una altre.
La tercera, la discursiva, fa referència a la combinació d'elements per a aconseguir un text coherent i cohesionat, és a dir, que té en compte la forma i el significat.
Per últim, la competència estratègica, fa referència a les estratègies de comunicació, és un valor afegit, que es poden utilitzar per a ser més eficaç o per a compensar insuficiències.

Penso que és molt important el fet de saber comunicar-se bé, ja que tots sabem fer ús del llenguatge, però no tots som capaços d'utilitzar-lo de la millor manera. Per això crec que s'han de tenir en compte tots els components de la competència comunicativa a l' hora de comunicar-nos amb els altres, ja que si no ho fem, pot ser que els nostres objectius comunicatius no es compleixin.

Anàlisi d'un bloc educatiu

Aquests dies hem estat treballant els diferents bolgs i els seus usos. A més, hem fet la lectura del llibre "usos educatius dels blogs", de manera que ara ja sabem una mica més sobre el tema.
Per a posar en pràctica el que hem aprés, hem visitat i analitzat alguns blogs. Aquí deixo un d'aquests analisis, el del bloc de la cuca fera:
- Bloc dels nens i nenes de la cuca fera: Aquest és un bloc de centre creat per els professors de l'escola cuca fera destinat als pares dels alumnes. El que hi ha en aquest bloc són totes les activitats que van fent les diverses classes al llarg del curs. És un espai on es pot trobar el que busques fàcilment, ja que hi ha diverses pàgines estàtiques per a cada una de les classes: els cargols, el sol, els núvols i les formigues. A més, a la part dreta del bloc, hi ha un calendari on es poden visitar les activitats dels alumnes, els dies de festa, les excursions... També a la part dreta hi ha els arxius de cada activitat on es poden trobar vídeos o imatges i comentaris fets pels visitants del bloc ( normalment els pares i mares dels nens). Finalment, hi ha una llista de blocs relacionats amb l'escola cuca fera.
Penso que aquest bloc és una bona manera de que els pares dels alumnes vagin seguint les activitats dels seus fills, ja que poden veure imatges i vídeos sempre que vulguin i no han d'esperar a que els professors els donguin una copia a final de curs, que és el que feien quan jo anava a la llar d'infants. A més, es poden eliminar els fulls informatius ja que al bloc es poden veure les activitats dels nens al llarg del curs.

Bloc analitzat: http://blocs.xtec.cat/infantslacucafera/

dissabte, 5 d’octubre del 2013

Qui és un bon comunicador?

Un bon comunicador s'ha d'explicar de forma clara i concisa. A més, ha de saber captar l'atenció del públic a partir d'anècdotes, bromes o experiències pròpies que també poden servir per a exemplificar el que diu.

Un altre aspecte important, és que ha d'estructurar el seu discurs, i abans de dir les coses, fer una petita introducció del que es dirà a continuació. També ha d'anar repetint la idea principal al llarg del discurs, ja que l'atenció del públic no sempre és la mateixa, i és important que la idea principal quedi clara a tothom.

També és important seguir una velocitat adequada, ja que si vas molt ràpid pot ser que el públic no t'entengui, i si vas massa lent pot ser que arribi un punt que s'aburreixin.

Per últim, junt amb el llenguatge verbal també està el corporal, és a dir, la gesticulació. És important controlar el cos, ja que a partir dels teus gestos i de la teva cara, el públic pensarà una cosa o una altre, sobre tu i el teu discurs, fins i tot abans de que el comencis.

Personalment, considero que un bon comunicador s'ha d'adaptar al seu públic, ja que el que està explicant sempre té com a objectiu que el missatge arribi possitivament als que l'escolten. Un comunicador ha d'anar observant les reaccions del públic, i a partir d'aquestes, estructurar el discurs d'una manera o una altre.
Finalment, crec que és important saber el que estem dient i saber com ens veuen els alltres quan estem parlant, ja que segurament nosaltres pensem que ho estem fent d'una manera, però les persones que t'estan escoltant potser no et veuen com tu et penses.

Treballar els videos amb youtube

Bon dia,
Aquest cop, el que hem fet a classe de GTIC ha estat gravar un vídeo amb un dispositiu mòbil, i despres editar-lo al youtube. Finalment, el que haviem de fer era penjar aquest vídeo al nostre blog.

Aquest treball es podia fer en parella o bé individualment. 

Jo el vaig fer en parella, i a nosaltres no ens va ser gaire dificil editar el vídeo ja que ens ho havia explicat el professor prèviament a classe.